Zawartość podstawowych składników pokarmowych w nasionach (% składnika) |
---|
Rodzaj ziarna | Tłuszcz | Węglowodany | Białko | Popiół |
---|
Rzepak jary | 38-42 | 8-10 | 18 | 4 |
Proso | 30-34 | 14-16 | 15 | 8 |
Konopie | 28-32 | 17-20 | 18-20 | 2 |
Siemię lniane | 30-40 | 18-20 | 18-22 | 5-7 |
Mak | 40-55 | 10-12 | 15-18 | 5-7 |
Kanar | 3-7 | 50-60 | 12-16 | 2 |
Proso senegalskie | 4 | 55-65 | 10-12 | 3 |
Owsik | 5-7 | 54-58 | 10-12 | 3 |
Pszenica | 2 | 65-72 | 10-12 | 2 |
Hodowcy większej ilości ptaków powinni zaopatrywać się w poszczególne rodzaje ziarna osobno i wykonywać na własny użytek rożne mieszanki. Zalecałbym takie postępowanie na okoliczność rożnych okresów żywieniowych w własnych hodowlach. Inna zaletą takiego postępowania jest eliminowanie zlej jakości ziaren podawanych naszym pupilom. Mamy możliwość sprawdzenia poszczególnego ziarna w każdej chwili.
Najlepsze ziarna u POLSKICH rolników!
Rzepak lub rzepik - jest podstawowym pokarmem kanarków harceńskich, lecz musi on być odpowiednio dojrzały i przesuszony. Ziarno rzepaku-rzepiku może być używane do karmienia kanarków najwcześniej po sześciu tygodniach od chwili zebrania i omłócenia. Ziarno powinno być czyste, bez kurzu i zanieczyszczeń innym ziarnem. Po rozgryzieniu ziarno powinno mieć smak słodkawy, zbliżony do smaku orzechów i nie może zostawiać gorzkiego posmaku.
Proso - odpowiednio dojrzałe, szczególnie białe, można podawać ptakom w mieszance.
Konopie - dojrzale, zdrowe i czyste należy podawać w niedużej ilości (do 6 ziaren dziennie na ptaka), gdyż podawane w zbyt dużych porcjach powoduje zapasienie ptaka, który na skutek otyłości przestaje śpiewać. Konopie w ziarnie zawierają dużo białka, tłuszczu i soli mineralnych, dlatego są używane przez hodowców do żywienia samic w okresie zimowym, gdy przebywają one w nieogrzewanych pomieszczeniach. Młodym samcom przebywającym w klatce lotnej (wolierze) do końca sierpnia, a nawet września nie podajemy w ogóle konopi. Samcom używanym do rozpłodu (od początku do końca lęgów) podajemy codziennie ok. 6 ziaren konopi!
Siemię lniane - powinno być duże, o kolorze brunatnym, mocno lśniące. Podaje się je ptakom w okresie pierzenia. Dawkowanie w okresie lęgów działa niekorzystnie na rozwój embrionu. Siemię lniane ptaki jedzą niechętnie, gdyż działa ono rozwalniająco. Gotowane i podawane w postaci napoju działa oczyszczająco na organy głosowe kanarków.
Mak - dojrzały i suchy jest ziarnem zawierającym opium i działającym regulująco przy chorobach przewodu pokarmowego, na przykład w czasie biegunki. Ziarno maku podaje się ptakom przez cały rok, a w okresie lęgów nie powinno go brakować w osobnym naczyniu wstawionym do klatki.
Kanar - jest głównym dodatkiem występującym w mieszance. Każdy hodowca wie z doświadczenia, że kanar działa pobudzająco na ptaki i jest niezbędny w mieszance w okresie lęgów. Zdrowe ziarno kanaru powinno być duże, jasnożółte i błyszczące.
Owsik - owies łuszczony, lub płatki owsiane powinny być podawane stale, w niedużej ilości, razem z mieszanką. Działa on rozwalniająco i jest używany przy leczeniu niektórych chorób stanowiąc w okresie choroby oprócz maku i kanaru jedyny pokarm.
Pszenica - jest podawana przez hodowców w postaci grubo mielonej. Do pieczenia biszkoptów i sucharów używa się najczęściej mąki pszennej.
Kanarki śpiewające, według tradycyjnych metod żywienia, utrzymuje się niemalże wyłącznie na rzepaku jarym, ze względu na prawidłowy rozwój ich głosu. Niektórzy jednak twierdzą że takie żywienie sprawia, ze ptaki są cherlawe i słabe. Tutaj zdania są mocno podzielone - każdy hodowca wypracowuje własne metody żywienia.
Ziarno skiełkowane jest zdrowsze. Na wolności wszystkie ptaki jedzą najwięcej ziarna półdojrzałego. Dlatego można kanarkom podawać całe kwiatostany dojrzewających traw lub przez cały rok dodawać im do karmy ziarno skiełkowane. Podczas kiełkowania zwiększa się strawność wszystkich składników pokarmowych, a prócz tego wzrasta zawartość witamin. Oczywiście prawidłowe kiełkowanie nasion jest ważnym elementem. Ziarno przeznaczone do kiełkowania umieszcza się na sicie w zimnej, czystej wodzie. Mniej więcej po 12 godzinach płucze się je czysta woda i ponownie zanurza w następnej porcji zimnej wody. Po następnych 12 godzinach płucze się je po raz drugi, po czym zostawia do kiełkowania na 24 godziny. Po tym czasie pokazują się kiełki i pokarm nadaje się do skarmiania. Nie może być oczywiście stęchły. Przed skarmieniem należy go trochę podsuszyć.
Informacja z ulotki firmy FLORALIA, rozprowadzającej ziarno trawy foniopaddy.
Stosowałem to ziarno w mojej hodowli - POLECAM.
Kokcydiozie przy pomocy Foniopaddy zwalczyć.
Kokcydioza jest wrogiem nr 1 dla ptaków. Jak duży jest problem kokcydiozy - wie każdy hodowca. Przezwyciężenie tej ciężkiej choroby jest możliwe dzięki lekarstwom. Jednak działanie tych lekarstw prowadzi często także do zaburzeń pracy wątroby, układu pokarmowego i nerek. Dodatkowo trzeba po podawaniu lekarstw dawać ptakom witaminy. Te sytuacje da się teraz unikać dzięki stosowaniu Foniopaddy.
Co to jest Foniopaddy?
Foniopaddy jest ziarnem trawy, która jest uprawiana na naszych plantacjach w Ugandzie. Jest to naturalny produkt, co oznacza, że ptakom podawany w większej ilości – nie zaszkodzi. Trzy lata badań pod kątem zwalczania kokcydiozy przez to ziarno dały świetne wyniki. Chore ptaki były żywione Foniopaddy pod kontrolą lekarzy. Badania kału dowodziły, że po jednym tygodniu kokcydioza nie była wykrywalna.
Jak stosować Foniopaddy?
W pierwszym tygodniu pozwolić na spożywanie tyle ziarna – ile ptaki zechcą. Po pierwszym tygodniu przewiduje się jedna łyżeczkę od herbaty na tydzień (na przykład w pojemniczku na desery). Przy większych ilościach ptaków (od 30 - do 40 sztuk) podaje się 2 do 3 łyżek stołowych (do zupy) na jeden tydzień.
Foniopaddy powinno się podawać oddzielnie, gdyż z powodu jego śliskości i małej wielkości w mieszance z innymi ziarnami – opada na dno. Gdy podaje się ptakom większe ilości Foniopaddy niż powyżej opisano, nie ma zadanego problemu. Foniopaddy jest naturalnym produktem i dlatego przedawkowanie jest wykluczone. Prosimy o konsekwentne stosowanie Foniopaddy, żeby Państwa ptaki były wolne od kokcydiozy.
Mieszanka z gotowanych jaj - kurze lub gęsie, podajemy gotowane na twardo 10 - 15 min, aby żółtko było sypkie. Następnie siekamy drobno lub urabiamy na jedna masę widelcem, dodając tartą bułkę, a najlepiej tarty suchar (jedna łyżkę stołową na kurze jajo, dwie na gęsie), mak (jedna do dwóch łyżeczek do herbaty). Można dodać drobno potłuczone skorupki jaj i 2-3 krople tranu. Mieszankę odstawia się na chwile by się wystudziła, a wszystkie składniki się skleiły.
Biszkopt ptasi - na 20 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg maki pszennej, 20 dkg cukru i połowę torebki proszku do pieczenia. Ucieramy 20 żółtek do białości, a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i znów wszystko ucieramy. Do dobrze utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wysmarowaną masłem, następnie wstawiamy do gorącego piekarnika - temp. 160-180 °C, i wypiekamy na rumiany kolor. Wypieczony biszkopt kroimy na Male kawałki i suszymy w piekarniku. Biszkopt w kawałkach lub zmielony można przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu przez dłuższy czas.
Biszkopt ptasi 2 - na 10 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg cukru i 0,5 kg mąki pszennej. Całe jaja (bez skorupek), a więc białko i żółtko ubijamy z 0,5 kg cukru tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do otrzymanej piany wsypujemy 0,5 kg mąki, lekko mieszając. Otrzymaną masę ostrożnie wlewamy do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i od razu całość wstawiamy do gorącego piekarnika, wypiekając na rumiany kolor. Przy tym sposobie sporządzania biszkoptu nie używamy ani drożdży, ani tez proszku do pieczenia. Ciasto po wypieczeniu studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, suszymy w piekarniku, a następnie przechowujemy w suchym miejscu. Przygotowany w ten sposób biszkopt można podawać ptakom w stanie suchym lub wilgotnym (po zanurzeniu na ułamek sekundy w wodzie).
Twaróg - podajemy w okresie rozpłodu. Zawiera dużo białka, tłuszcz zwierzęcy, węglowodany oraz niezbędne składniki jak wapń, fosfor, żelazo. Uzupełnia również witaminę A, B1, B2.
Twaróg - przegotowane podajemy ptakom najczęściej chorym na obstrukcje, nasycając nim suchar lub suszona bułkę. Używamy go także przy sporządzaniu sucharów. Zwykle podaje się ptakom mleko krowie, ale można je z powodzeniem zastąpić mlekiem kozim lub owczym.
Słonina - świeża, ale nie solona jest używana jako skuteczne lekarstwo przeciwko chrypie i leczy ją znakomicie. W klatkach wylotowych zawiesza się samicom kawałki skórek, na których są jeszcze resztki słoniny. Jeżeli młódki w klatkach wylotowych wydzierają sobie nawzajem pióra, wtedy rozwieszone skórki ze słoniny zapobiegają temu, gdyż ptaki skubiąc słoninę z czasem zapominają o wzajemnym skubaniu się.
Łój - przetopiony podajemy samicom zimującym w pomieszczeniach zupełnie nieogrzewanych. W ten sposób ptaki zaopatrują swój organizm w większą ilość jednostek kalorycznych i lepiej przezimują.
Tran rybi - dodają hodowcy do mieszanki jajecznej. Tran jest środkiem wzmacniającym kościec i cały organizm. Zaleca się dawkowanie do 10 kropli tranu na jedno jajo, przy czym zwiększamy dodatek mieszaniny z tartej bulki lub suchara i maku.
Jabłko - może być podawane ptakom w każdej porze roku; należy ono do smakołyków, a nawet leczy chrypę.
Szpinak - podaje się w postaci całych lub drobno posiekanych zielonych liści, jako dodatek do karmy. Szpinak zawiera karoten, oraz dużo żelaza.
Marchew - to podstawa, jeśli chodzi o witaminę A. Brak witaminy A jest najbardziej dokuczliwy w hodowli. Marchew jest bardzo ważnym składnikiem w diecie kanarków, który pozwala nam uzupełnić właściwie niedobór witaminy A. Marchew zawiera rożne witaminy i dlatego ma ogromne znaczenie dla zdrowia ptaków. Do skarmiania używa się marchwi zdrowej, nie zdrewniałej. Marchew ma również duży wpływ na ubarwienie ptaków; podawana w okresie lęgów i pierzenia przyczynia się do wzmożenia intensywności koloru piór. Zawiera ona stosunkowo duży procent cukru, jest łatwo strawna.
Cebula - zawiera wiele witamin i związków mineralnych, także wtórnych składników roślinnych – takich jak oleje eteryczne. Wszystkie te substancje maja aktywujące działanie na system obronny organizmu. Wspomagają one organizm w walce z bakteriami, hamują przeziębienia. Dlatego są dobre dla polepszenia kondycji ptaków w rożnych okolicznościach, także po wystawach.
Cebula pozytywnie wpływa na system rozrodczy. Także jedzenie cebuli jako świeżego pokarmu ma działanie zapobiegawcze przeciwko kokcydiozie.
Powyższe pozytywne właściwości cebuli można wykorzystywać w klatkach lotnych lub wolierach – poprzez podawanie połówek cebul np. nadzianych na gwoźdź. Z uwagi na intensywny zapach cebuli – nie w każdym pomieszczeniu jest wskazane to robić. Uwaga: kwiaty cebuli są trujące i dlatego nie można ich podawać ptakom.
Chcę podkreślić, że w własnej hodowli z powodzeniem stosuję cebulę od kilku lat. POLECAM!
Nać selera - podawana w okresie pierzenia się ptaków, zapewnia uzupełnie w witaminy oraz niezbędne mineralny, a także przyczynia się do intensywniejszego ubarwienia piór.
Papryka słodka - to kolejne źródło karotenu i witamin w diecie kanarków. Należy ją podawać głównie w okresie pierzenia się ptaków.
Żywokost lekarski - - jedną z zielonek, a raczej podstawową rośliną zieloną w mojej hodowli jest żywokost lekarski. Stosuje ja od wiosny do jesieni w wolierze. Ptaszki chętnie zjadają liście tej rośliny. Jest to bezpieczna i wskazana roślina zielona, którą stosują hodowcy od wielu lat. Żywokost lekarski (kosztywał) Symphytum Boraginaceae
Występowanie
Mokre łąki, rowy, nad strumykami i brzegami wód. Rośnie pospolicie na całym obszarze kraju, ale jest też uprawiany. Łatwo rozmnaża się przez dzielenie korzenia-kłączy. Wymaga gleby próchnicznej, żyznej i wilgotnej.
Wygląd zewnętrzny
Jest rośliną wieloletnią o grubym, wrzecionowatym i rozgałęzionym korzeniu. Łodyga kanciasta, gruba, też rozgałęziona i cała wraz z liśćmi szorstko owłosiona, wyrastająca od 30-100 cm. Liście podłużne, lancetowate i siedzące, zbiegają szerszym ogonkiem wzdłuż całego międzywęźla. Kwiaty fiołkowopurpurowe, rurkowato-dzwonkowe, zebrane w zwisły, sierpowaty kwiatostan.
Piasek - czysty drobny zawiera wiele mikroelementów oraz pierwiastków śladowych, poza tym jego ziarnka połykane przez kanarki ułatwiają mechaniczne trawienie twardej karmy w żołądku mięśniowym. Piasku nie może zabraknąć nigdy w diecie codziennej kanarka!
Dodatki mineralne - najlepsze, a zarazem najłatwiej dostępne są: wapń ptasi, oferowany przez sklepy zoologiczne oraz ossasepia. Zastępczo w okresie lęgów można ptakom podawać skorupki kurzych jaj, przy czym przedtem należy je przegotować lub sparzyć wrzątkiem, aby zabić szkodliwe bakterie. Następnie skorupki dobrze suszymy i drobno kruszymy.
Cebula
W VF jest kącik porad hodowlanych prowadzony przez doświadczonego i wielokrotnie nagradzanego w mistrzostwach Niemiec i świata – p. Paula Puetza (Paul Pütz). W numerze 1/2005 pisze on o ponownym adaptowaniu do normalnych warunków ptaków powracających z wystaw. Powoli trzeba je przyzwyczajać do normalnych warunków temperaturowych, świetlnych i wilgotnościowych. Puetz stosuje w tym okresie stary sposób z hodowli kurczaków – daje kanarkom do jedzenia naturalny antybiotyk – cebule. Można kawałek cebuli wrzucić do wody pitnej – i otrzymuje się tzw. wodę cebulowa. Do tego nadają się wszystkie gatunki cebuli, które są używane w gospodarstwie domowym. Jego doświadczenie wskazuje, że kanarki chętnie jędzą gorzkie składniki, jakie się w cebuli znajdują. Wielu hodowców ma dobre doświadczenia przy podawaniu cebuli w zapobieganiu nieplanowanemu pierzeniu.
Tłumaczenie i komentarz do tekstu o herbatkach dla kanarków
Wersję oryginalną można znaleźć na internetowej stronie: www.hansclassen.de. Podobne treści są zamieszczone w książce doktora Hansa Classena pt. „Kanarien” wydanej w roku 2001. Classen hoduje kanarki od dzieciństwa, ma około 50 lat i zajmuje się kanarkami i genetyką naukowo. Pisze on, że lepiej zapobiegać niż leczyć – wykorzystując lecznicze siły przyrody – czyli ziołolecznictwo. Według powyższego motta dr Classen proponuje: choroba – Cocciden (kokzidien) – główny wróg kanarków. Według polskich żródeł jest to powiększenie wątroby oraz zapalenie jelit objawiające się biegunką. Rozpoznaje się ją po ciemnej plamie itd. Wizyta u lekarza konieczna. Inna metoda – zapobiegawczo stosować herbatę z kory wierzby zamiast wody do picia. Ta herbata zawiera składniki, które zapobiegają przypadkowi Coccidien.
Także, według Classena, podobne działanie ma herbata z czterech kor: działa odszlamiająco - jednocześnie usuwa z tym szlamem (śluzem) niepożądane bakterie z organizmu kanarka. Ta oczyszczająca akcja powinna być przeprowadzana regularnie i działać skutecznie przeciwko pasożytom wątroby i przewodu pokarmowego. Wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu - poprzez stosowanie herbaty wzmacniającej składającej się z: (aus rotem Sonnenhut, Seifenrinde, Johanniskraut, Mistel) czerwonego słonecznego kapelusza, mydlnicy, porzeczki i jemioły. Ta specjalna mieszanka aktywizuje system odpornościowy i wzmacnia go na dłuższy czas. Dla wzmocnienia systemu odpornościowego stosuje się także herbatę (Spitzwegerich-Tee) z babki lancetowatej, która także uspakaja, hamuje zapalenia i działa antybakteryjnie. Herbata z babki lancetowatej jest także dobrym środkiem przeciwko przeziębieniu, które często powstaje wskutek przeciągów.
Stosowanie herbat pozwala uniknąć stosowania farmakologicznych lekarstw i ich skutków ubocznych. Odpowiedzialny hodowca kanarków nie może uciec od stosowania odpowiednich herbat.
Dr Classen proponuje logiczną kolejność stosowania herbat ziołowych:
- Ringelblumenblüten-Tee (łacińska nazwa: calendula officinalis L., rodzina: Asteraceae=Compositae) (po polsku: herbata z kwiatów omiastki)
- Weidenrinden-Tee (po polsku: herbata z kory wierzby)
- Stärkungs-Tee (aus rotem Sonnenhut, Seifenrinde, Johanniskraut und Mistel) - po polsku: herbata wzmacniająca z czerwonego słonecznego kapelusza – czyli rośliny rosnącej w Ameryce Środkowej o łacińskiej nazwie Echinacea angustifolia
- mydlnicy – (łacińska nazwa: saponaria) – drzewo rosnące do wysokości 18 metrów z zawsze zielonymi liśćmi i bardzo twardym drewnie, którego kora zawiera saponidy
- porzeczki
- jemioły
- Vier-Rinden-Tee (aus Weiden-, Eichen-, Ulmen – und Faulbaumrinde (herbata z czterech kor: z kory wierzby, z kory bębu, z kory wiązu i z kory kruszyny inaczej zwanej szakłakiem); Spitzwegerich-Tee (po polsku: herbata z babki lancetowatej))
Stosowanie – w zależności od zapotrzebowania optymalny jest zapobiegawczy dwudniowy rytm, którego stosowanie w praktyce wygląda następująco:
- 1 i 2 dzień – herbata z omiastki
- 3 i 4 dzień – czysta woda
- 5 i 6 dzień – herbata z kory wierzby
- 7 i 8 dzień – czysta woda
- 9 i 10 dzień – herbata wzmacniająca
- 11 i 12 dzień – czysta woda
- 13 i 14 dzień – herbata z czterech kor
- 15 i 16 dzień – czysta woda
- 17 i 18 dzień – herbata z babki lancetowatej
- 19 i 20 dzień – czysta woda
Szczególnie w okresie dużego obciążenia powinno się (ale nie w okresie, gdy młode ptaki są jeszcze w gnieździe) powyższą metodę stosować. Jest wskazana dla kanarków, papug i innych hodowanych ptaków. Na stronie internetowej firmy Backs www.taubenbacks.de, można znaleźć wykaz leczniczych i zapobiegawczych herbat środków i dla gołębi i innych ptaków. Można też poprzez internet zamówić poszczególne specyfiki, jak np. Backs Weidenrindentee (herbatę z kory wierzby), Baks Vier-Rinden-Tee (herbatę Baksa z czterech kor) itd.